20 Kasım 2016 Pazar

Youtube Özgün Kanal Oluşturma Rehberi


Herkese tekrar merhaba arkadaşlar,

çoğumuzun aklında "Özgün kanala nasıl başlamalı?" sorusu var. Bu konuda da buna açıklık getirelim istedim.

-Özgüne Giriş-

Özgün kanala başlamak için aklınızda bir proje olmasına gerek yok. Popüler olmak eskisi kadar zor değil. Eğer sizde özgüne başlamak istiyorsanız bu içerikler tam size göre! Öncelikle özgünün kolay olmadığını bilmenizi istiyorum. Bir kanal açıp anında üne kavuşabilirsiniz veya aylarca uğraşıp hiçbir şey elde edemeyebilirsiniz. Bunun için öncelikle sabır ve istikrar gerekli. Bir bina oluşturacağız ve bunun için zaman gerekli her şeyden önce. Özgün seçimi YouTube için en uygun dallardan birisi. İçerikler düzgün ve kaliteli bir şekilde girildikçe kazanç ve popülarite o kadar artar.
Özgün sadece Youtube ile bitmiyor maalesef. Bundan önce sosyal platformlarda da biraz reklam yapmak gerek. Eskisi kadar aktif olmayan bu sistem zamanla abonelerinizin aktiflik oranını tespit etmenize olanak sağlar.


-Özgün Kategorileri-


Özgünde aklınıza gelebilecek her şeyi açabilirsiniz. Yeter ki sevdiğiniz bir alan olsun. Şu anda en çok kullanılan kategori Teknoloji kategorisi. Bunun yanı sıra Oyun kategorisi de rekabetin yüksek olduğu bir alan. Bizler ise kendi zevkimize göre bakacağız. Yemek yapmayı seviyorsanız sadece DSLR cihazı alarak bile özgüne başlayabilirsiniz. Bildiğiniz gibi bir video paylaşım platformundayız..

-Yemek Kategorileri : 
Tatlı, farklı karışımlar. Özellikle bu farklı karışımlar çok çok ilgi çekiyor. Anında parlayan bir yapısı var. Kokteyller, yeni tatlılar vs. bunları kastediyorum.
-Kimya ve Bilim Kategorisi : 
Bu kategori de çok ilgi çeken insanları meraklandıran kategorilerden.
-Otomobil ve Motosiklet Kategorisi : 
Bu kategoride araç incelemeden tutun, modifiye, gezi vs. her şeyi yapabilirsiniz.
-Doğa Temalı Kategoriler : 
Bu kategoride de gezi, doğa çekimleri, ilginç canlılar paylaşılabilir.
-Bilgi ve Belgesel Kategorileri : 
Top 10, Biliyor Muydunuz? tarzı şeylerin yanı sıra kendi belgesellerinizi çekip Nat Geo'dan bile daha fazla ün yapabileceğiniz şeyleri yayınlayabilirsiniz.
-Oyun Kategorisi : 
Bu kategori artık çok popülerleşti ve rekabet ortamı çok fazla. Bunu tavsiye etmem ama anlatımınız ve video içeriğiniz güzel olursa çok çabuk fark edilirsiniz.
-Eğlence ve Vlog Kategorisi :
Bu kategoride günlük yaptığınız işleri anlatabilirsiniz. Çoğumuzun hayatı renklidir. İnsanlar farklı şeyleri izlemeyi çok severler  .
-Talkshow veya Sohbet Kategorisi : 
Bu Youtube'da çok az olan ve ilk olarak düşündüğüm fakat maddi sebepler ve sponsorluk bulamamam sebebiyle Burak Oyunda'ya kaptırdığım bir kategori  . YouTube'da çok az sayıda var ve Goog Myhtical Morning tasarımında olabilecek eğlenceli bir kategoridir. Özellikle dedikodu, Youtuber'larla söyleşi, magazin ve teknolojik ürünlerin tanıtımında çok çok iyi bir rolü vardır bu kategorinin.
-İnceleme ve Unboxing Kategorisi :
Genellikle oyuncak, teknolojik ürünlerin incelendiği kategori türüdür. Tüketici ve çocukları hedef alır. Bu kategorinin pek takipçisi değilim bir şey diyemeyeceğim.
-How I Do? Kategorisi :
Hepinizin bildiği "How To Basic" kanalının kategorisidir. Türkiye'de çok az örneği olan hatta daha denk gelemediğim  kategoridir. Kek Paketini Nasıl Açarız? tarzında düşünürsek keki elimize alıp paketi açmamızla biten videodur. Kısadır ama özdür  .
-Mücadele ve Yarışma Kategorisi :
Çoğumuzun challenge olarak bildiği kategoridir. Bir elin parmaklarını geçmez kanal sayısı. Yaratıcı yarışmalar bulursanız saniyesinde patlarsınız ve reklamınız çok hızlı yayılır kimse tutamaz sizi.
-Komedi Kategorisi :
Genelde şakaların yapıldığı ve şakazedenin canının yandığı video kategorisidir. Tavsiye etmem.
Montaj ve Edit Kategorisi :
Bu da adından anlaşılacağı gibi çeşitli videoların montajlanıp farklı hallere getirilebileceği bir kategoridir. Kaliteli edit, yüksek hit getirir.

Bunlar haricinde aklıma geldikçe eklerim kategorileri. Kategorilerimizden birisini seçtiğimize göre devam edelim..



-Özgün Kanalın Gereksinimleri-


Açıkçası özgün kanalların ekipmandan başka bir gereksinimi olmaz. Reklam olayına çok takılan oluyor fakat şunu unutmamak gerekir ki özgün kanal kendi reklamı zaten yapar. Yani bir video tutarsa elden ele dolaşır o. Tabii zaman zaman biraz katkıda bulunmakta fayda var  . Her kategorinin kendine has ekipmanı vardır. Anlatım yapacaksak öncelikle mikrofon, eğer sadece görsel varsa kamera. İkisi de mevcutsa kamera ve mikrofonu uyumlu almak gerekir. Bunlardan sonra güzel bir tasarım gerekli bizlere. Tasarım ne kadar uyumlu olursa o kadar çok ilgi çeker. Bizler ne zaman mağazaya girecek olursak ya tasarımına yada markasına göre gireriz. İçeride de tasarımını beğendiğimiz bir ürüne bakarız dikkatle. Kanallar içinde bu geçerlidir her zaman.
Çoğumuzun doğru sandığı bir yanlış var. Markalaşmış introlar daima soğuk gelir insanlara. Bu yüzden introlarımızı çektiğimiz videoları kırparak, birleştirerek ve eğlenceli, ilgi çekici hale getirerek kendimiz yaratmalıyız. Bu hepsinden daha çok ilgi çekiyor.

Akıllardaki diğer bir soru hangi programları kullanmalıyız?
Aslında kullanabileceğiniz bir çok program mevcut fakat öncelikle video kalitesine değinelim.

Video kalitesi aşağıdaki etkenlere göre değişir ;
E1 ~ Kayıt cihazının hangi codec ile kayıt yaptığı.
E2 ~ Videonun kalite değerleri (1080p ve Quality detayı)
E3 ~ Kayıt cihazınızın saniyedeki kare değerleri. (30 FPS her şeye yeter.)
E4 ~ Render kalitesinin, video kalitesine oranı.
E5 ~ Render yaparken kullanılan frekans aralığı.

Bu etkenlerin hepsi birbiri içerisinde farklılık gösterir arkadaşlar. Öncelikle bunları kafamızda oluşturmamız, tek tek test etmemiz gerekir. Aksi halde her video çektiğimizde uçuk dosya boyutlarıyla baş başa kalırız.

Video kayıt ve render işlemleri için aşağıdaki programlar tercih edilebilir : 

Oyun videosu çekmek isteyenler için : Xsplit, Fraps, Bandicam tarzı programlar uygundur.
Sadece kamera çekimi yapmak isteyenler için : 30 FPS 1080p LPK-Codec ideal bir seçim olur. Cihazdan cihaza değişiyor codec ve performans ayarları.
Masaüstü videosu çekmek isteyenler için : Bandicam, Xsplit tarzı programlar yine kaliteli sonuç verir.
Bunlardan sonra render işlemleri için : Camtasia Studio 8, Free MP4 Converter, Format Factory, Adobe After Effects uygun programlardır.



-Özgün İçeriğe Bilgi Dopingi-


1-) Bunlardan sonra önemli olan şey yaratıcı içeriktir. Özgün kanalın tanımı budur diyebiliriz. İçeriklerin yaratıcı olması, işin kalitesini belli eder ve kanalın kendi reklamını yapar.

2-) "Herkese merhaba arkadaşlar ben Mert. Bugün Roma'dayım." demek yerine ;
"Selam gençler yine ben, özlediniz mi?" demek daha sempatik ve samimidir. Abone kazandırır. İkinci Mert gibi olun .

3-) Kendiniz olmaktan korkmayın. İnsanlar sizi siz olduğunuz için izledin. Kamera karşısında çok fazla kasılmayın. Arkadaşlarınızla sohbet edercesine eğlenceli bir ortam yaratın. Kameraya bakıp sorular sorun ve abonelerin cevaplamasını isteyin.

4-)
 Unboxing mi yapıyorsunuz? Ürün ambalajını sökün ve ürünün ne olduğunu abonelerinize sorun. Hangi ürün daha iyi diye fikir alışverişi yapın. Videoyu tek başınıza yönetmeyin.

5-) Özgünde altın kural güler yüz. Asık suratlı insanları izlemek istemez kimse. Anlatım ne kadar gür olursa ve yüzünüz ne kadar gülerse o kadar akılda kalırsınız.

6-) Biriken videolarınızla yeni fragmanlar oluşturun, yeni montajlar yapın. İnsanlara kanal hakkında bir şeyler anlatın. Kısacası fragmanınız sizin reklam yüzünüz olsun. İnsanlar soğuk fragmanlar yerine, eğlenceli editlenmiş videoları daha çekici buluyorlar.

7-) Montaj yapmak isteyenler için asıl önerim gündemi takip etmeniz. Yeni fenomenleri ne kadar çabuk fark ederseniz onlar üstünde çalışmanız o kadar kolay olur. Mesela şarkıcı Songül?! Neden olmasın, günlerdir hakkında montajlar yapılıyor. İnsanlar yeni şeyler arıyorlar her geçen gün.

8-) Gezdiğiniz yerlerde tarihi yerleri çekmeyin. Bu tarz çekimlerin modası geçti artık. Kısa kısa keserek konuşmaların geçtiği, eğlendiğiniz anları montajlayın ve altyazı ekleyin.

9-) Yemek yaparken eğlenmeyi öğrenin. Etrafı çok dağıtmayın, yemekleri süsleyin  .



-Video Görüntülenmesi İçin Taktikler-

Öncelikle oluşturduğumuz videolara tarih ve konum eklemeyi unutmayalım. Herhangi bir telif bildiriminde bulunduğumuzda, bunlarda içerik ispatında önemli rol oynayabilir. Bunları video düzenlemesinde ekleyebilirsiniz.

İzninle ben de bir iki küçük ekleme yapmak isterim.

Küçük resim (thumbnail)
En az video içeriği kadar önemlidir. Youtube arama sonuçlarında, sağ sütunda önerilen videolarda veya arama motoru sonuçlarında, ziyaretçinin gördüğünde tıklayıp izleme isteğini mümkün olduğunca artırmak için küçük resmi de özenle hazırlamalıyız. Bir oyun videosu paylaşıyorsak oyundan en can alıcı, en ilgi çekici bölümden, küçük resimde net görülebilecek şekilde, veya bir oyuncak, kendin yap ürünü veyahut başka objeler varsa bunları yine en ilgi çekici şekilde ve büyük boyutta, objeleri büyük göstererek küçük resmi oluşturmalıyız. 

Kitle tutma (Videonun izlenim süresi)
Kitle tutma yani izleyiciyi o videoda ne kadar süre tuttuğunuz videonun yükselişi ve performansı için çok önemlidir. Videonun başlarında izleyicinin terkettiği video Youtube'un gözünde değersiz bir videodur ve bunu arama sonuçlarında ve önerilen videolarda geri plana atabilir. O yüzden hangi kategoride olursa olsun mümkün olduğunca izleyiciyi sıkmayacak, ekranda tutacak videolar hazırlanmalı. Bir video ne kadar uzun süre izlenirse o kadar performansı artar. Burada ses/konuşma da izleyiciyi ekran başında tutacak çok önemli bir faktördür. Sessiz, konuşmasız hazırlanmış videolar sesli konuşmalı videolara göre daha pasif kalacaktır. Konuşma videonun kitle tutma oranını artırdığı gibi, izleyiciye karşısında bir insan olduğu hissini vererek, onun videoya yorum yapma ve kanala abone olma ihtimalini artırır.

Etkileşim
Çok iyi bir videonuz da olsa, etkileşim az ise yine performansı sönük kalacaktır. Bir videodaki like/dislike etkileşimi, videoya yapılan yorumlar, o videonun kanala getirdiği abone sayısı ve videonun sosyal ortamlarda paylaşılma miktarı videonun performansını artıracak faktörlerdir. O yüzden mümkün olduğunca videoda izleyicileri yorum yapmaya, kanalınıza abone olmaya ve videonuzu paylaşmaya teşvik edici mesajlar veriniz. Onlara yorum yapmalarını teşvik edecek sorular sorabilirsiniz video içerisinde.

- Filigran
Filigran, videoların sağ altında bulunan ufak "Abone Ol" butonudur. Videolarda çok dikkat çekici bir şeydir. Markalaşmada büyük önemi olduğu söylenir ama böyle bir şey henüz söz konusu değil. Filigran, insanların kanala abone olması için etkili bir yöntemdir.

- Jingle
Jingle, sizi büyük bir dertten kurtarır. Videoda müzik kullanmanız gerekiyorsa telif alır mıyım derdiniz olmaz. Sesli anlatımlarda sizi bir adım ön plana taşır ve daima rahat, risksiz iş yapmış olursunuz. Ayriyeten zamanla insanlar bu müziği aşina olduğunda, kanalınız daha farklı bir kitleye sahip olur. Bazı jinglelar vardır hani beyninize işler, sözlemeden duramazsınız  . İşte o tarz jinglelardan bahsediyorum, anladınız siz  .

- "Abone Ol" Pop-Up Eki
Son zamanlarda bulduğum en güzel link eklentisi bu. Linkinizi paylaştığınız kişiler bu bağlantıya tıkladığında "Abone Ol" diye direkt olarak uyarı çıkarıyor. Alttaki linke tıklayarak nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz.

Sub-Comfirmed Deneme Linki

Alıntı:
http://www.youtube.com/kanaladı?sub_confirmation=1
Vereceğim linkteki "Kanal Adı" yerine kanal linkinizi yazmanız yeterli. Ben youtube.com/c/özelad olarak ekledim. Sizler "UC" formatında da ekleyebilirsiniz.

- Kanalınıza Fragman ve Tasarım Ekleyin
Fragman için acele etmenize gerek yok. Zamanla olabilecek bir şey bu. Söylediğim gibi kendi videolarınızı montajlayarak yaparsanız çok daha etkili olur. Tasarım yukarıda da bahsettiğim gibi çok etkili bir faktör. Profesyonel bir tasarımcıya başvurabilir yada kendiniz uğraşarak yapabilirsiniz ama kaliteli olmasına özen gösterin.

- Paylaşım Yaparken Linkleri Kısaltın
Direkt paylaşılan "/adsapsdö12312öops" tarzı linkler hem çok uzun hem de çok itici. Bu yüzden linkinizi "goo.gl" sitesinden kısaltabilir hatta üstteki "Sub Confirmed" linkinizi de bu şekilde çaktırmadan topluma yayabilirsiniz . İnsanlar, diğer kanallarda yok sizde nasıl var diye merak edeceklerdir. Bu da kanala ziyaretçi akışını bir nebze arttıracaktır. Hem de "Sub Confirmed" yazısı dikkat çekmeyecektir.

- Linklerinize SEO Ekleyin
Google SEO ile videolarınızın linklerine metalar, taglar ekleyerek SEO performası sağlayabilirsiniz. SEO yaptığınız link uzayacağı için bunu tekrar Goo.gl'da kısaltabilirsiniz.

- "Hoş Geldin!" Postası Yollayın
Son zamanlarda çok işe yarayan bir fikirdi bu. Kanalınıza abone olan üyelere otomatik olarak "Hoş Geldin!" mesajı yollamak insanları daha çok cezbeder. Hepimiz hürmet görmeyi severiz. Neden abonelerimizde görmesin ? Çeşitli eklentilerle, abonelerinize "Hoş Geldiniz!" mesajı gönderebilir yada haftadan haftaya manuel olarak bu gönderimi sağlayabilirsiniz. Abonelere farklı türlü mailler atarak geri dönüş bekleyebilir yada yorum altında bir şeyler belirtmelerini isteyebilirsin.



-Kazançları Hedeflemek-

Özgün bildiğiniz gibi sürekliliği geldiğinde çok kazandıran bir kanaldır. Zamanla kazançlar sadece AdSense'e değil sponsorlara da bağlı olacaktır. Belirli bir kitleye ulaştığınızda, size sponsor olmak isteyen kişiler çıkacaktır. Onlar sizin donanımlarınızı karşılayacak kişiler olacaktır. Bir şey gerektiğinde onlara başvuracak, VIP yerlere onlar sayesinde girebileceksiniz. Kazanç arttırmak için kanalınıza reklam alabilir, sponsorluk antlaşmalarınıza maddeler ekleyebilir hatta reklamcı kuruluşlarla anlaşabilirsiniz  . Bunun için de tabii ki uzun bir yol sizi bekliyor olacak. 

Çoğu sorulardan birisi şu ; 
"1000 defa izlenmiş videom ne kadar kazandırır?" açıkçası bu sorunun net cevabı yok. Eğer sistem yapısı değişmediyse, izleyicilerin reklama tıklaması başına para almaya devam ediyoruz. 10 defa tıklanmanın da bir bedeli yok çünkü her reklamın farklı bir performansı var. Bir reklamcı, reklamının tıklanması başına 0.05$ verirken bir başkası 1$ verebilir. Bu tamamen kurumlara kalmış bir şeydir.

Ek gelir kazanmak isterseniz bunun yanı sıra, izleyicilerinizi Blogger'ınıza veya reklam yaptığınız herhangi bir sosyal medya hesabınız varsa oraya yönlendirebilirsiniz. Sponsorlarla çekiliş ve reklam yaparak ekstra gelir sağlayabilirsiniz.



-Sosyal Kitleye Hitap Etmek-


Zamanla çoğu izleyiciniz sizinle tanışmak, fotoğraf çektirmek isteyecektir. Bunun için buluşma yapamazsınız çünkü binlerce insanı bir yere sığdırmanız pek mümkün olmayacaktır. Bu yüzden insanları çekilişte davet edin. Her hafta veya her ay 10 kişiyi misafir olarak videonuza alın veya birlikte Vlog çekin. Bu üyelerin daha aktif kalmasını sağlayacaktır hem de abonelerinize ne kadar sadık olduğunuz bilinecektir. Evet çok garip geldiğini biliyorum fakat bu işler böyle yürüyor. Bunun yanın sıra büyük organizasyonlara onları davet edebilirsiniz. GameX gibi yerlere yada daha farklı yerlere çağırıp onlarla söyleşi ve sohbet edebilirsiniz.
Facebook, Twitter gibi yerlerde kendi sayfalarınızda duyurular yapın. Etkinlikler düzenleyin ve sosyal medyada reklamınızı yapın. Bu zamanla artan bir abone çığı haline gelecektir. 1, 5, 10 derken bir bakmışsınız binlerce kişi kanala akın akın geliyor.

Artık parmaklarım ve başım ağrımaya başladı . Şimdilik bu kadar yeterli diye düşünüyorum. Eklememi istediklerinizi ve aklıma gelenleri eklemeye devam ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder